Mosel

De Mosel is een van de bekendste en oudste wijnstreken van Duitsland. De wijngaarden liggen aan de rivier de Mosel, pakweg van Trier tot aan Koblenz. In het midden van de 19de eeuw waren de wijnen uit de Mosel befaamd en even kostbaar als grote wijnen uit de Bordeaux en Bourgogne.

Het belangrijkste druivenras is Riesling dat het grootste deel van de aanplant bepaald. Verder worden er ook wijnen gemaakt van o.a. Müller Thurgau, Weisburgunder, Grauburgunder en Spätburgunder. De bodem van de steile wijngaarden bestaan uit verschillende soorten Leisteen ook wel “Schiefer” genoemd.

In de jaren 60 en 70 van de 20ste eeuw werd de wijngaardgronden sterk uitgebreid door in de vlakke delen van de Moselvallei wijnstokken aan te planten. Deze minder geschikte delen hebben de Mosel een slechte naam bezorgd. Sinds de jaren 90 is het wijngaardarsenaal afgenomen en concentreert men zich  weer voornamelijk op het maken van de befaamde kwaliteitswijnen. Daarbij komt de nadruk steeds meer te liggen op het maken van droge wijnen.