Domaine Vico/Clos Venturi – AOC Corse – Corsica (FRA)

Gesitueerd in Ponte Leccia, tussen Corte en Bastia, is Domaine Vico in meerdere opzichten uniek. Het ligt het verst van de zee (op ongeveer 35 km) en het is een van de hoogstgelegen domeinen (tot 420 m hoog). Met pieken van meer dan 2.000 m hoogte rondom het domein is het klimaat bergachtig met grote temperatuurverschillen. Dat zorgt voor fraaie aroma’s in de wijnen.

Het bedrijf is opgesplitst in twee delen: Domaine Vico en Clos Venturi. Gelegen op een geologische breuklijn tussen Castagniccia en de centrale bergketen, bezitten beide domeinen behoorlijke verschillen in bodems, van kiezelachtig en leisteen tot zandsteen. Tussen de hoogste en laagste wijngaarden zit 150 m hoogteverschil.

De wijnen van Clos Venturi komen van de mooiste percelen van Domaine Vico. In 2005 zijn deze beste terroirs geselecteerd door Jean-Marc en Manu Vico (vader en zoon) om Clos Venturi te creëren. In Clos Venturi wordt biologisch gewerkt met uitsluitend inheemse druivensoorten. Dat resulteerde in 2017 in de hoogste onderscheiding door wijnmagazine Decanter. Clos Venturi beslaat 31 hectare wijngaarden en produceert precieze en verfrissende wijnen.