Domaine des Carabiniers – Lirac – Rhône (FR)

De naam van Domaine des Carabiniers komt voort uit het Palais des Papes in Avignon. In de 14e eeuw verbleef hier het pausdom en werd deze regio bewaakt door Italiaanse bewakers op paarden die bekend staan ​​als de Carabinieri. Sindsdien staat het gebied bekend als “Carabiniers”. De huidige wijnkelder werd gebouwd op de plaats van een voormalige paardenstal waar de Carabinieri hun paarden hielden.

De familie Leperchois verbouwen sinds de jaren 30 druiven voor de dorpscoöperatie. Vanaf de jaren 70 is de familie hun wijngaardareaal gaan uitbreiden en is vanaf dat moment zelf wijn gaan produceren. Ze zijn gestart met het maken van Côtes-du-Rhône en al snel daarna volgde wijnen uit de gemeente appellations Tavel en Lirac. Na verdere uitbreidingen in de jaren 80 is Christian zich volledig toe gaan leggen op biodynamische wijnbouw. Dit heeft in 1997 geleid tot de ECOCERT-certificering en in 2009 de Demeter-certificering.

Biodynamische wijnbouw gaat verder dan biologische wijnbouw. Alles staat in het teken van een zo natuurlijk mogelijke manier van werken in de wijngaard en wijnkelder. De focus ligt op de gezondheid van de plant en de bodem en de biodiversiteit in de wijngaard. Dit zorgt ervoor dat de plant sterk wordt en zich op natuurlijke manier kan beschermen tegen bedreigingen. In de kelder wordt uitsluitend met de daar aanwezige natuurlijke gisten gewerkt.

Deze biodynamische manier van werken leidt loepzuivere wijnen die verfijnd, elegant en verteerbaar zijn, met een bescheiden alcoholpercentage. Wij zijn hier zeer van onder de indruk. Temeer omdat in deze streek collega producenten steeds meer moeite hebben het alcohol in hun wijnen te temperen, wat de inzetbaarheid van deze wijnen aan tafel niet ten goede komt.